Vi træner efter WATT. 

 

Watt er et udtryk for den kraft du belaster pedalerne med – kort sagt, hvor meget energi sparker du ned i pedalerne. Wattmålerne, også kaldet powermetre, giver altså det aktuelle watttal for kraftoverførslen, mens man cykler.

 

Fordelen ved at anvende wattmåleren fremfor pulsmåleren er, at den måler det øjeblikkelige og igangværende arbejde uden tidsforskydning. Pulsmålingen udtrykker derimod, hvor meget kroppen er belastet. Her retter pulsen sig altså efter det arbejde, som kroppen lige har været udsat for. Pulsen er nemlig lige et stykke tid om at ændre sig, når du skifter intensitetszone, mens watttallet ændrer sig med det samme.

 

Watttallet er på sin vis mere pålideligt, da det ikke påvirkes af udefrakommende faktorer, som eksempelvis dagsformen eller terrænet du kører i. Bruger du eksempelvis en pulsmåler, er der flere parametre, som spiller ind, som eksempelvis sygdom, stress, manglende restitution, kost osv. Har du eksempelvis lige været syg, så vil kroppen være træt, og på den måde kommer du til at presse kroppen endnu mere, end du havde planlagt. Hvis du eksempelvis vil træne aerobt (med ilt) i en bestemt periode ved en puls under 85 % af din maxpuls, vil du risikere at blive ved med at presse kroppen så meget, at du faktisk kommer til at arbejde anaerobt (uden ilt). Pulsmåleren vil måske kun vise 80 % af makspuls, fordi du har svært ved at presse pulsen mere pga. træthed/sygdom eller manglende søvn, men i virkeligheden arbejder du i anaerobt (uden ilt) arbejde, og vil derfor hurtige gå ”død”.

 

Ftp – hvad er det?

 

For at få det maksimale udbytte ud af wattmålingen er det nødvendigt at kende dit FTP tal. Dette tal danner nemlig grundlag for din træning, da det definerer dine wattzoner. FTP (Functional Treshold Power/ Din funktionelle arbejdstærskel) er et udtryk for den maximale watt-effekt, man kan holde ved én times kørsel uden at miste ydeevnen.

 

Det kan være en fordel at lave denne test på en indendørs watt cykel, så du undgår trafik, lyskurve og sving, hvor du er nødsaget til at sætte farten ned. Men den kan også sagtens laves udendørs, hvis du finder en rute uden alt for meget trafik. Der er flere forskellige måder at teste dit FTP tal på, vi har her valgt at præsentere den Bogense Motion bruger

 

5 minutters testen

 

En simpel og knap så tidskrævende metode, er ”5 minutters testen”. Her starter du med en opvarmning på omkring 15 minutter, så du sikrer dig, at kroppen er varm og klar til testen. Det kan her være en fordel at indlægge 2-3 intervaller af 30 sek. varighed med accelerationer og øget power, så kroppen er klar til den forestående kraftanstrengelse.

 

Selve watt testen varer som sagt 5 minutter, og her gælder det simpelthen om at træde så mange watt, som man overhovedet kan. Efter testen opnår du eksempelvis et gennemsnit på 250 watt. Dette skal ganges med 0,9 og du har hermed dit FTP tal. Programmet vi anvender laver udregningen for dig

 

Hvorfor ganger vi det med 0,90?

 

Flere ”watt eksperter” har lavet undersøgelser, som viser, at den gennemsnitlige effekt, du kan cykle med i 5 minutter, minus 10 %, svarer til den gennemsnitlige watt-effekt, du kan cykle med i én time.

 

Velkommen i biking salen.